HUIDINDICATIE HYPERPIGMENTATIE

Bij hyperpigmentatie zijn er delen van de huid die donkerder verkleurd zijn dan de rest van de huid. Dit geeft een bruine, grijze of in sommige gevallen een zwarte verkleuring van de huid. De oorzaak hiervan is de toename van pigment in de huid. Pigment neemt toe door een toename van pigmentcellen in de huid of een toename van pigmentaanmaak.

Overal in de huid bevinden zich melanocyten, dit zijn pigmentcellen. Deze pigmentcellen maken melanine (pigment) aan. Wanneer jouw pigmentcellen extra actief zijn, gaan ze meer pigment aanmaken. Dit kan onder andere komen door blootstelling aan zon, hormonale veranderingen (zwangerschap) of bepaalde medicatie. Hyperpigmentatie komt vaak voor in het gezicht, hals, nek, decolleté of handen, omdat deze delen het meest aan zonlicht worden blootgesteld. Ook wanneer de zon niet schijnt is er UV-straling.

Soorten hyperpigmentatie

Er zijn verschillende soorten hyperpigmentatie, sommige vormen zijn aangeboren terwijl andere vormen pas op latere leeftijden ontwikkelen. Een paar voorbeelden van pigmentvlekken zijn:

MELASMA
Wordt ook wel zwangerschapsmasker genoemd. De naam zegt het eigenlijk al, deze vorm van pigmentvlekken ontstaat tijdens de zwangerschap door de verandering van hormonen. Bij deze vorm krijg je meestal pigmentvlekken op het voorhoofd, wangen, jukbeenderen, rondom de ogen of bovenlip. Soms zijn de vlekken ook in de hals en op de onderarmen aanwezig. Melasma op de onderarmen komt vaak voor bij vrouwen in de menopauze. Sommige vrouwen hebben er ook last van door anticonceptie of andere hormoonmedicatie.  Heb je eenmaal een zwangerschapsmasker gehad, dan is de kans groot dat het bij volgende zwangerschappen ook komt opzetten. De pigmentvlekken van melasma, kunnen altijd terugkeren. Het is daarom belangrijk om factoren die de pigmentaanmaak stimuleren te voorkomen.

POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE (PIH)
Een donkere verkleuring van de huid die ontstaat na een ontsteking of beschadiging van de huid. Dit kan van alles zijn: eczeem, puistjes/acne, brandwonden. Door de beschadiging, gaan de pigmentcellen meer pigment aanmaken wat resulteert in post-inflammatoire hyperpigmentatie.

Lentigo Solaris: ouderdomsvlekken, zonnevlekken of levervlekken. Het is een goedaardige pigmentvlek die ontstaat op een aan de zonlicht blootgestelde huid. Naarmate je ouder wordt, nemen ze in hoeveelheid toe. Een lentigo solaris is meestal een lichtbruin gekleurde pigmentvlek. Ze komen vooral voor bij ouderen en op delen die veel aan de zon zijn blootgesteld, zoals het gezicht, de handen, de onderarmen en soms onderbenen. Ze zijn regelmatig van vorm en scherp begrensd, ook vind je er geen zwart gekleurde delen in.

Wat zijn de oorzaken en veroorzakers van hyperpigmentatie?

UV-STRALING

♣  Vaak wordt schade door de zon die zich in de vroege jaren opdoet, pas vele jaren later aan de oppervlakte gebracht.
♣  Verzwakt het cel DNA in de melanocyten.
♣  Melanocyten produceren te veel melanine om de huidcellen te beschermen, wat resulteert in donker pigment op het huidoppervlak.
♣  Kan oppervlakkig (epidermaal) of diep (dermaal) zijn.

 

HORMONEN

♣  Hormonale disbalans en medicijnen kunnen leiden tot pieken in de oestrogeenspiegels, waardoor melasma wordt veroorzaakt.

♣  Melasma is vaak epidermaal, zodra de oestrogeenspiegels zijn gecorrigeerd, kan het vervagen. Laat je het onbehandeld, kan het langer duren voordat het vervaagt.

 

POST-INFLAMMATOIRE HYPERPIGMENTATIE (PIH)

♣  Treedt op als gevolg van huidtrauma: na puistjes of acne, chemische peelings (wanneer niet correct uitgevoerd of geen juiste producten worden gebruikt), laser en huidletsel.

♣  De toename van melanine is de natuurlijke genezende reactie van de huid op een verwonding. Fitzpatrick huidtypes 4 tot 6 zijn vatbaarder vanwege de verhoogde melanine.

♣  Naarmate de ontsteking afneemt, kan de huid vaak te veel melanine produceren, waardoor de voorheen beschadigde huid donkerder wordt. Vaak oppervlakkig (epidermaal), maar kan ook diep (dermaal).

 

UV-STRALING

♣  Vaak wordt schade door de zon die zich in de vroege jaren opdoet, pas vele jaren later aan de oppervlakte gebracht.
♣  Verzwakt het cel DNA in de melanocyten.
♣  Melanocyten produceren te veel melanine om de huidcellen te beschermen, wat resulteert in donker pigment op het huidoppervlak.
♣  Kan oppervlakkig (epidermaal) of diep (dermaal) zijn.

De behandeling van pigmentvlekken

NUE SKIN is een huidpraktijk die zich volledig richt op het verbeteren van jouw huid. De behandelingen bij NUE SKIN worden onderverdeeld in Facials en Medische huidverbetering. Bij de Facials vind je verschillende gezichtsbehandelingen en bij medische huidverbetering vind je de peelings en microneedling. Zowel de facials als de medische behandelingen werken huidverbeterend.

Om pigmentvlekken effectief te kunnen behandelen, zijn er verschillende behandelingen mogelijk. Ieder traject start met een huidconsult om een zo goed mogelijk beeld van jouw huid te krijgen en gaan we kijken om welke vorm van pigmentvlekken het gaat. Op basis daarvan stel ik een op maat gemaakt en persoonlijk huiddieet voor jou op. Hierin vind jij een duidelijk plan met behandel-, product-, voeding-, en leefstijladviezen.

Bij NUE SKIN kijken we naar het gehele plaatje, waarbij we niet alleen symptomen bestrijden, maar ook de oorzaak aanpakken.

Voordat ik begin met de actievere behandelingen, zoals een peeling of microneedling, is het belangrijk om jouw huid hier op voor te bereiden. Dit doen we door middel van de Discovery Treatment. Met de Discovery Treatment gaat jouw huid kennis maken met de hoge actieve werkstoffen, verbeteren we de conditie van jouw huid voor vervolgafspraken en kan ik zien hoe jouw huid op de producten reageert.

De vervolgbehandelingen kunnen bestaan uit een series van peelings of microneedling. Hiermee gaan we de melanineproductie verminderen en zorgen we dat de pigmentvlekken oplichten en verminderen.

Tijdens het behandeltraject voor pigmentvlekken worden er foto’s gemaakt en zullen er tussentijdse evaluaties plaatsvinden om zo de voortgang goed in de gaten te houden. Samen bespreken we de resultaten en kunnen we bijsturen waar nodig is.

Michelle - Beautique Salon - Facials - Huidverbeterende behandelingen - acne - huidindicaties - 7881 RS Emmer-Compascuum

We doen het samen

Mijn doel is om voor iedereen zijn/haar droomhuid te creëren, maar dit kan ik natuurlijk niet alleen. Jij speelt namelijk zelf een heel belangrijke rol in het resultaat dat kan worden bereikt. Een groot deel van de behandeling gaat namelijk thuis verder, want je bent natuurlijk meer thuis dan bij mij in de salon.

Om het maximale uit de behandelingen te halen, is het belangrijk om de geadviseerde producten thuis te gaan gebruiken. Een goede huidverzorging zorgt ervoor dat de resultaten sneller worden bereikt, maar ook behouden worden.

Wanneer we beginnen aan de medische behandelingen, is het noodzakelijk om de geadviseerde producten voor thuis te gebruiken. Dit gaat er voor zorgen dat de huid in optimale conditie is voor deze behandelingen en dat het genezingsproces goed verloopt. Wanneer je niet de juiste producten gebruikt, verloopt het herstelproces moeizaam en is de kans op pigmentvorming groot. Daarom voer ik deze behandelingen alleen uit, wanneer je de geadviseerde producten van Medik8 gebruikt.

Producten voor een huid met pigmentvlekken

Producten voor thuis zijn een belangrijk onderdeel bij een acne huid. Het gebruik van verkeerde producten, kan de pigment meer triggeren. In de shop vind je alle producten van Medik8.

Eén van mijn favoriete producten voor hyperpigmentatie is het Oxy-R Peptide serum. Dit serum bevat Oxyresveratrol. Oxyresveratrol blokkeert de werking van het enzym tyrosinase. Tyrosinase is het belangrijkste enzym dat verantwoordelijk is voor het aanmaken van melanine. Het blokkeren ervan zorgt ervoor dat de hyperpigmentatie aanzienlijk verheldert.